Swedish Language English Language

Teater

KPANLOGO DANSTEATER

Inspirationen till Kpanlogo dansteater kom till på grund av en så kallad Ananse-berättelse som upphovsmannen Otoo Lincoln hade med sin farfar. Ananse (spindeln) berättelserDSC04393 härstammar från Västafrika som ett pedagogiskt verktyg och en form av underhållning. Här är berättelsen: ”Det var en gång en rik gammal man som var hövding och hade en stor mark. Han var gift och hade tre döttrar, Kpanlogo, Nmaa Nmaa och Alogodzan. Namnen på flickorna hade undanhållits från allmänheten.

Dessutom tillbringade döttrarna hela sitt liv inom ramarna för sin fars palats. Slutligen, när hövdingen insåg att han höll på att bli gammal utan en son att ärva honom, tillkallade han samfundet till hans palats. Den desperata hövdingen lade fram, inför sina undersåtar, sin avsikt att gifta bort sina döttrar till den man som kunde nämna namnen på hans döttrar.

Redan tidigare hade en annan man smugit sig in i palatset. När flickorna lekte och spelade dök den främmande mannen plötsligt upp och betedde sig som en toker. Flickorna började skratta åt honom. Mamman, inte alltför långt borta, hörde tumultet. I hennes försök att ta reda på vad som hände ropade hon oskyldigt till sin dotter, – Kpanlogo. När hon inte fick något gensvar ropade mamman efter de andra två döttrarna, – Nmaa Nmaa? Alogodzan? Vad är det som händer? När flickorna började förklara hade den mystiske mannen redan försvunnit från palatDSC04384-001set.

De letade efter honom överallt, men till ingen nytta. Mannen, som var på väg hem, nynnade flickornas namn om och om igen tills de fastnade i hans minne. På tävlingsdagen hade många av de män som bodde i byn, liksom män från de omgivna byarna samlats framför palatset. Den ena mannen efter den andra försökte förgäves nämna namnen på flickorna. När det närmade sig slutet tog mannen som redan besökt slottet, ett par steg närmare där hövdingen och hans familj satt. Han brast plötsligt ut i en vacker sång och spelade en melodi som han hade komponerat kring namnen på de vackra flickorna. ”Kpanlogo- Alogbodzan oo-Nmaa Nmaa nn”. Alla blev förvånade. Hövdingen krävde att få veta hur mannen fått reda på namnen på hans döttrar. Mannen berättade hur det hela hade gått till. Hövdingen som blev mycket imponerad av det han hörde gav sina döttrar till denna mycket klok man.